+ 387 35 247 630

Dr.Tihomila Markovića bb, 75000 Tuzla

(Muharema Fizovića 1)

triangle

Svečana sjednica u zbornici Gimnazije „Meša Selimović“

U zbornici Gimnazije „Meša Selimović“ u Tuzli nije samo obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine nego je tome obilježavanju data nota svečanosti.
Prvo je srijeda bila dan učeničkoga stvaralaštva u kome su sekcije škole uzele učešća sa prigodnim programima učenika. Potom je petak obilježila svečana sjednica, okupljanje profesora u izvanrednom raspoloženju, pjevanje himne, obraćanje direktorice Adise Mujezinović u kome je istaknut značaj male ćelije našega društva kakva je Gimnazija „Meša Selimović“ i pozivanje na što veću posvećenost radu sa učenicima i njihovoj inicijaciji unutar granica jedine nam domovine.
Potom je ukazano na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a čime je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovijekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Ono što je zaista plijenilo pažnju mnogobrojnih prisutnih bilo je izlaganje profesora Jasmina Arapovića, profesora historije, koji je na ingeniozan način prizvao mnoge istorijske činjenice vezane za istorijat Bosne i Hercegovine i svojim riječima oživio vrijeme njene inicijacije kroz vijekove, prizivajući stara plemena Ilira, Rimljane, vojske i vojskovođe, Gavrila, Sarajevo, Osmanlije i Ugare, Titove partizane, i sve ono što je utjecalo na oblikovanje današnje Bosne i Hercegovine, identiteta i kulturnog naslijeđa naroda i narodnosti unutar njenih granica. Bila je to šetnja kroz stoljeća, ali nimalo monotona, već uzbudljiva poput prolaska kroz neki stvarni vremeplov. Doživljene riječi profesora Arapovića su u glavama prisutnih pokrenule slike kao sa pokretne filmske trake. Bilo je zaista nezaboravno iskustvo čuti na jedan novi način o poznatim i manje poznatim činjenicama iz bogate istorije naše domovine. Radno i svečano obilježen još jedan dan ostaće u sjećanju uposlenika Gimnazije „Meša Selimović“.


::: GMS Web Team ::: Datum:26.11.2021 ::: Nazad